Go Back
+ servings

Χαλβάς Φαρσάλων ο ξακουστός

Από τους διασημότερους χαλβάδες στην Ελλάδα ο χαλβάς Φαρσάλων οφείλει την ονομασία του, στον τόπο προέλευσής του.


Καραμελένιος, πλούσιος σε καβουρδισμένα αμύγδαλα και διαυγής, ο χαλβάς Φαρσάλων αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του.


Τι κι αν δεν έχεις φτιάξει ακόμα και ίσως φοβάσαι λίγο …νομίζω ήρθε η στιγμή, μόλις δοκιμάσεις θα μετανιώσεις που έχασες τόσο καιρό.


Ας ξεκινήσουμε!

Χαλβάς Φαρσάλων ο ξακουστός
Χαλβάς Φαρσάλων ο ξακουστός
Εκτύπωση Συνταγής
4 from 1 vote
Χρόνος Προετοιμασίας25 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος10 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος35 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 16 Κομμάτια
Θερμίδες: 290kcal

Συστατικά

  • 150 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 200 γρ νισεστέ ή κόρν φλάουρ
  • 480 ml νερό
  • 600 γρ ζάχαρη
  • 2 ΚΣ νερό
  • ½ λεμονιού το χυμό
  • 60 ml σπορέλαιο

Για πασπάλισμα:

  • 2 – 3 ΚΣ ζάχαρη

Για γαρνίρισμα:

  • κανέλα προαιρετικά

Οδηγίες

  • Σε μέτρια φωτιά στο τηγάνι καβουρδίζω τα ασπρισμένα αμύγδαλα για 1 – 2  λεπτά ανακατεύοντας. Μόλις μυρίσουν τα βγάζω από τη φωτιά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύω σε 480 ml νερό το νισεστέ με το σύρμα.
  • Βάζω στην κατσαρόλα 600 γρ ζάχαρη και τη βρέχω με 2 ΚΣ νερό και το χυμό ½ λεμονιού. Δυναμώνω τη φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη πέρνοντας σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  • Τότε προσθέτω το σπορέλαιο συνεχίζοντας την ανάδευση και στη συνέχεια σταδιακά και προσεκτικά γιατί αφρίζει το διαλυμένο νισεστέ.
  • Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτω τα αμύγδαλα, να ενσωματωθούν και ρίχνω το μείγμα στο ταψί 24x24 εκ (ή 22x30 εκ).
  • Ισιώνω την επιφάνεια του μείγματος και πασπαλίζω με 2 – 3 ΚΣ ζάχαρη.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 200*C, στην μεσαία σχάρα για 10 λεπτά.
  • Βγάζω και αφήνω να κρυώσει. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω πασπαλίζοντας με κανέλα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 290kcal | Carbohydrates: 53g | Protein: 2g | Fat: 9g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 5mg | Potassium: 62mg | Fiber: 1g | Sugar: 40g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 23mg | Iron: 1mg