Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ταχίνι με το ελαιόλαδο, το κακάο και την τεμαχισμένη κουβερτούρα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύω και τα αφήνω να λιώσουν.
Τη βγάζω από την εστία και τα αφήνω το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
Το ρίχνω σε ένα μπολ, προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού που μέσα του διαλύω πρώτα τη μαγειρική σόδα, τη ζάχαρη, το κονιάκ και τη βανίλια.
Τέλος βάζω και το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.
Ρίχνω το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 25 x 11 εκ (προαιρετικά μπορώ να πασπαλίσω με λίγο σουσάμι από πάνω) και ψήνω στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC για περίπου 1 ώρα (τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα να βγει σχεδόν στεγνή).
Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει τελείως πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.