Go Back
+ servings

Τούρτα παγωτό βανίλια - σοκολάτα με επικάλυψη αλμυρής καραμέλας


Μια τέτοια μέρα θέλω ένα εντυπωσιακό αλλά εύκολο γλυκό για να κλείσει το δείπνο.


Την τούρτα παγωτό μπορούμε να την φτιάξουμε από την προηγούμενη και να είναι έτοιμη την επόμενη μέρα.


Δροσιστική και πολύ γευστική ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις.
Τούρτα παγωτό βανίλια - σοκολάτα με επικάλυψη αλμυρής καραμέλας
Εκτύπωση Συνταγής
3.77 from 17 votes
Χρόνος Προετοιμασίας1 Λεπ.
Χρόνος αναμονής6 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 12 Άτομα
Θερμίδες: 573kcal

Συστατικά

Για την βάση:

  • 250 γρ. γεμιστά μπισκότα σοκολάτας θρυμματισμένα
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο

Για την γέμιση:

  • 750 γρ. φυτική σαντιγί κρύα
  • 300 γρ άχνη ζάχαρη
  • 6 αυγά χωρισμένα κρόκους από ασπράδια
  • 250 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη και λιωμένη
  • 1 ½ κ. γ εκχύλισμα βανίλιας

Επικάλυψη:

  • Αλμυρή καραμέλα δες εδώ πώς να την φτιάξεις
  • ξυσμένη κουβερτούρα

Οδηγίες

  • Θρυμματίζω τα μπισκότα στο μούλτι και έπειτα προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο τα χτυπάω όλα μαζί να ενωθούν.
  • Στρώνω το μίγμα στην βάση μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο, αφού πρώτα έχω περάσει σε αυτή δύο λωρίδες λαδόκολλας σταυρωτά( για να μπορέσω αργότερα να σηκώσω όλο το παγωτό από εκεί και να το τοποθετήσω στην πιατέλα σερβιρίσματος). Βάζω στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  • Στο μπολ του μιξερ χτυπάω τη φυτική σαντιγί να αφρατέψει. Προσθέτω την άχνη και μετά έναν έναν τους κρόκους των αυγών και τέλος τη βανίλια.
  • Διαιρώ το μίγμα(σε δυο ίσα μέρη αν θέλω να γίνει τελικά 1/3 κρέμα και 2/3 σοκολάτα ή 2/3 και 1/3 για να βγει το τελικό παγωτό μισό κρέμα, μισό σοκολάτα).
  • Στρώνω το μίγμα της κρέμας, πάνω από την βάση που έχει παγώσει για 30 λεπτά, κρατώντας μια μικρή ποσότητα (προαιρετικά) για την διακόσμηση. Βάζω πάλι στην κατάψυξη για άλλα 30 λεπτά. Την ποσότητα που κρατάω για διακόσμηση την φυλάω ωστόσο σε μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο.
  • Βάζω την τεμαχισμένη κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρί να λιώσει και την αφήνω κρυώσει λίγο. Χτυπάω τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνω στο μίγμα κρέμας την λιωμένη κουβερτούρα πρώτα και έπειτα τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  • Αφού έχουν περάσει πάλι 30 λεπτά, από τη στιγμή που έβαλα την φόρμα με την κρέμα στην κατάψυξη, την βγάζω και ρίχνω από πάνω το σοκολατένιο μίγμα. Κρατάω μια μικρή ποσότητα (προαιρετικά) για την διακόσμηση. Βάζω στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα.
  • Με ένα κορνέ μπορώ να φτιάξω κορυφές( ροζέτες )με την κρέμα και τη σοκολάτα που φύλαξα πάνω σε αλουμινόχαρτο και να τις βάλω να παγώσουν στην κατάψυξη.
  • Την βγάζω από την κατάψυξη 20 λεπτά πριν σερβίρω. Αφαιρώ τα πλαϊνά της φόρμας και σηκώνοντας την από τις λωρίδες της λαδόκολλας την τοποθετώ στην πιατέλα μου. Τραβάω τις λωρίδες της λαδόκολλας για να τις απομακρύνω και περιλούζω την τούρτα από πάνω με αλμυρή καραμέλα, ενώ με μια σπάτουλα ισιώνω την επιφάνεια χύνοντας την περίσσεια καραμέλας περιμετρικά της τούρτας. Γαρνίρω με τις κορυφές( ροζέτες ) και τριμμένη κουβετρούρα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 573kcal | Carbohydrates: 59g | Protein: 5g | Fat: 36g | Saturated Fat: 21g | Cholesterol: 186mg | Sodium: 212mg | Potassium: 128mg | Fiber: 1g | Sugar: 50g | Vitamin A: 1245IU | Vitamin C: 0.4mg | Calcium: 63mg | Iron: 2.2mg