Go Back
+ servings

Χοιρινό κότσι λουκούμι

Χειμωνιάτικο φαγητό, το χοιρινό κότσι γίνεται λουκούμι με την τραγανή πέτσα του, που αλείφουμε με πετιμέζι δίνοντας της γλυκιά γεύση.



Συνοδευμένο με πατάτες ή ρύζι είναι ένα πλήρες γεύμα που ταιριάζει στο εορταστικό μας τραπέζι
Χοιρινό κότσι λουκούμι
Χοιρινό κότσι λουκούμι
Εκτύπωση Συνταγής
4.35 from 49 votes
Χρόνος Προετοιμασίας5 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος3 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος3 Ωρ. 10 Λεπ.
Πιάτο: Κυρίως Πιάτο
Μερίδες: 2 Άτομα
Θερμίδες: 1149kcal

Συστατικά

  • 1 χοιρινό κότσι (1500 γρ)

Για τη σάλτσα:

  • 1 κγ δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
  • ½ κγ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κγ αλάτι χοντρό
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 ΚΣ πετιμέζι
  • 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο

Οδηγίες

  • Καθαρίζω το κότσι με ένα ξυράφι κόβω τυχών τρίχες που μπορεί να έχουν μείνει στο κρέας και το πλένω καλά.
  • Σε ένα μπολ αναμιγνύω το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ΚΣ πετιμέζι.
  • Γυρίζω το κότσι κάθετα και τρυπώντας το ψαχνό του σε 3 – 4 σημεία βαθειά βάζω από το μίγμα του πετιμεζιού.
  • Τυλίγω το κρέας σε πακέτο με λαδόκολλες καλά κι από πάνω με αλουμινόχαρτο για να μην μπορούν να βγουν τα υγρά του και το βάζω σε ταψί στο φούρνο.
  • Ψήνω αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200*C για 30 λεπτά κι έπειτα κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 180*C για 2 ώρες.
  • Στο μίγμα που περίσσεψε προσθέτω άλλη 1 ΚΣ πετιμέζι και 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.
  • Βγάζω το κότσι από το φούρνο, σκίζω από πάνω στη μέση το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες και αλείφω με το μίγμα του πετιμεζιού το κρέας εξωτερικά.
  • Το βάζω πάλι στο φούρνο ανοιχτό αυτή τη φορά και το αφήνω άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ροδοψημένο χρώμα η πέτσα του.
  • Σερβίρω μαζί με πατάτες φούρνου ή ρύζι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 1149kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 168g | Fat: 41g | Saturated Fat: 11g | Cholesterol: 473mg | Sodium: 756mg | Potassium: 2805mg | Sugar: 17g | Calcium: 38mg | Iron: 4.1mg