Καθαρίζω τις πατάτες, προαιρετικά αν θέλω μπορώ να τις αφήσω με τη φλούδα και έπειτα τις πλένω καλά (αν αφήσω τη φλούδα τις τρίβω δυνατά να φύγουν όλα τα χώματα).
Τις κόβω σε χοντρές ροδέλες και έπειτα σε μπαστούνια.
Τις βάζω στο σκαράκι για τον ατμό και γεμίζω την κατσαρόλα με 2 εκ. νερό. Αφού βράσει το νερό, μειώνω την ένταση σε χαμηλή (ίσα να βράζει το νερό) και με σκεπασμένη την κατσαρόλα με το καπάκι αφήνω για 12-15 λεπτά (ανάλογα την πατάτα και το μέγεθος των κομματιών).
Τα κομμάτια πρέπει να έχουν αρχίσει να μαλακώνουν αλλά να «κρατάνε» ακόμα.
Τα μεταφέρω σε ένα μπολ και ρίχνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο ανακατεύοντας απαλά να μην σπάσουν αλλά να λαδωθούν όλες.
Τις απλώνω πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί, φροντίζοντας να μην ακουμπάνε η μια την άλλη.
Τις ψήνω στο φούρνο στους 250* στον αέρα για 30-40 λεπτά, μόλις πάρουν χρώμα είναι έτοιμες.
Τις βγάζω από το φούρνο, τις αλατίζω με μια γερή πρέζα αλάτι και είναι έτοιμες για σερβίρισμα.